2014 – 3. Festival Basın Bülteni

2014 – 3. Festival Basın Bülteni

ASIRLARDIR TİYATROYU YAŞAYAN ve YAŞATAN KENT İZMİR’DE, TAKSAV ULUSLARARASI İZMİR TİYATRO FESTİVALİ 3. KEZ PERDELERİNİ AÇIYOR

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin VAKIF (TAKSAV) tarih boyunca “tiyatrolar kenti” olarak bilinen, asırlardır tiyatroyu yaşayan ve yaşatan kentimiz İzmir’de, iki yıl önce  başladığı serüveni sürdürüyor. TAKSAV tarafından 19 yıldır Ankara’da gerçekleştirilen, Tiyatro Festivali deneyimi bu yıl daha da güçlenerek yoluna devam ediyor.
İzmir’in toplumsal tarihinde hep varolan tiyatro sanatını canlandırmak ve geçmişte olduğu gibi uluslararası düzeye taşıma hedefiyle başlanan yolculuk, bu yıl ‘Dayanışma’ temasıyla 5-15 Aralık tarihleri arasında sürecek.

FESTİVAL KAPSAMINDA 29 OYUN SEYREDİLEBİLECEK…
Geçtiğimiz iki yılın ortalamasına yıl %82 doluluk ortalamasıyla salonları hareketlendiren Festival’imize  bu yıl çok sayıda tiyatro başvurusu yapılmakta. 14 Eylül tarihine kadar başvurulara açık olan Festivalimize yapılacak değerlendirmeler sonrasına  şehir tiyatrolarından, üniversite topluluklarına, özel tiyatrolardan, amatör topluluklara, çocuk tiyatrosundan, deneysel arayışlara  kadar tiyatro yelpazesinin tüm renklerini buluşturacak bir zemin oluşturulacak. Hedef olarak 30 oyunun oynanacağı Festivalimizin Uluslararası bölümünde bu yıl 4 oyun sergilenecek. Katılımcı tiyatrolarla ülkelerindeki tiyatro gerçeğini atölyeler aracılığı ile paylaşmaya çalışacağız.
Festival oyunları İzmir’de değişik salonlarda; Fuar İsmet İnönü Sanat Merkezi, Karşıyaka Ahmet Piriştina Kültür Merkezi, Fuar İzmir Sanat Tiyatrosu, Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi, Fuar Gençlik Tiyatrosu, Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi, Makina Mühendisleri Odası TepeKule Anadolu Salonu,Konak Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi ve Çeşme Çakabey Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

FESTİVAL ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULACAK
Bir Festival geleneği olan, tiyatro emekçilerine verilen ödüller bu yıl da sahiplerini bulacaktır. Geleneksel olarak verdiğimiz festival ödüllerinden;‘’Onur Ödülü’’bu sene değerli tiyatro sanatçımız Sayın Ferhan ŞENSOY’a, ‘’Emek Ödülü’’ tiyatro emekçisi Sayın Cebrail NİŞANCI’ya verilecektir. Festival Özel Ödülü; Aysa Organizasyon sahiplerinden, geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Sayın Alaaddin ERARSLAN’a verilecektir.

FESTİVAL HİÇ TİYATROYA GİTMEMİŞLERİ, TİYATRO İLE TANIŞTIRACAK…
Festival kapsamında daha önce hiç tiyatroya gitmemiş bireyleri tiyatroyla tanıştırma sorumluluğunu da üstleneceğiz. Bu amaçla, önümüzdeki yıllarda İzmir’de 5 bin hiç tiyatroya gitmemiş kişiyi, bu sanat dalı ile tanıştırmayı hedeflemekteyiz. Bu projemizle onları yerel yönetimlerin katkılarıyla ücretsiz olarak tiyatro salonlarımızda konuk etmeyi planlıyoruz. Yine tiyatronun hitap penceresini genişletmek amacıyla, engelli oyunculardan oluşan Yön Tiyatrosu’nun Kamyon isimli oyunu da sahneye çıkacak.
NEDEN FESTİVAL?       
Her türden kültürel ve sanatsal etkinliğin bir arada ve iç içe yaşandığı, herkesin kaygısızca katılıp izleyebildiği, hayatın kendisinin yaşandığı, yaratıcı-üretici özelliklerin geliştirildiği festivaller, gerek ulusal gerekse uluslararası toplumsal ilişkiler açısından büyük önem taşımaktadır.
Şenlikler, festivaller yüzyıllardır toplumun çeşitli kesimlerini bir araya getiren yaşam, paylaşım ve dayanışma alanları olmuştur. Bu açıdan bakıldığında festivaller her bakımdan toplumun canlanmasının ve olağan yaşam içinde pek alışkın olmadığımız coşku ve dayanışma duygularını harekete geçirebilecek gücün kaynağı işlevini üstlenmiştir.
İzmir Tiyatro Festivali zamanla farklı kültür ve ülkeler arasında;  sanatsal anlamdaki kesişme, benzerlik ve ayrılıkların altını çizmek, karşılıklı etkileşim ve paylaşımları artırmak, halkların dostluklarını pekiştirmek, kültürel dayanışmayı kurgulamak amacını sürekli gözetecek bir yapılanmada şekillenecektir.

Toplumlarla sanat arasındaki bağın kopukluğu çağdaş, yaşanılabilir bir dünyaya yönelik beklentileri boşa çıkarıcı gelişmelere yol açmakta, yaratıcı, özgür düşüncenin gelişmesini engellemektedir. Bu kopukluğun yaşanmaması için özellikle ilgili kurum ve kurumların sanata destekleri beklenmektedir.  Bu nedenledir ki destekçilerimize katkılarından ve yanımızda olduklarından dolayı teşekkür ediyoruz.