2015 – 4. Festival Basın Bülteni

2015 – 4. Festival Basın Bülteni

TAKSAV 4.ULUSLARARASI  İZMİR TİYATRO FESTİVALİ ŞEHRİN HER  YERİNDE!

Onur Ödülü “Üstün Akmen”e , Emek Ödülü Balıklıova Köy Tiyatrosu’na veriliyor…

TAKSAV Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf ; 4 Yıldan bu yana gerçekleştirdiği  Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nin  4-14 ARALIK 2015 PROGRAMI’nı açıkladı.

Festival; Alsancak, Basmane (Fuar-Kültürpark), Kemeraltı, Eşrefpaşa, Buca, Çimentepe, Gaziemir, Gültepe, Güzelbahçe, Güzelyalı, Karabağlar, Karşıyaka, Narlıdere Demokrasi meydanı ya da salonlarındaki gösterimlerle; şehrin hemen her yerinde varlığını hissettirecek…

Festivalde yerli-yabancı;  3’ü sokak,  2’si çocuk, 1’i meddah ve 1’i de kukla oyunu olmak üzere 35 ÖZGÜRLÜK temalı oyun ile atölye, panel ve söyleşiyle bir yarışma da izleyicisiyle buluşacak.

İzmir, Festival boyunca; AVUSTURYA, GÜRCİSTAN, İRAN, KIBRIS ve ROMANYA’ yı da oyunlarıyla konuk edecek.

FESTİVAL EMEK ve ONUR ÖDÜLÜ

TAKSAV 4. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali  Emek ÖdülüBALIKLIOVA KÖY TİYATROSU’na; tarladan/ mutfaktan iş yorgunluklarıyla gelip  prova alan / tiyatro sahnesinde  kendini yeniden yaratan, “yaşamlarını” çalışma dışında da “üretebilen” emekçilere verilecek.  Prof. Dr.Semih Çelenk’in yönetmenliği üstlendiği TOROS CANAVARI  oyununu sahneyen ekip,  AZİZ NESİN ‘in Doğumunun 100. Yılı’nda İzmir Tiyatro Festivali’nin Emek ödülüne layık görüldü.

Festivalde, yeni yitirdiğimiz Sanatçı ÜSTÜN AKMEN de anılacak.  “Tiyatro sahnesinin kurulduğu her yerde sokakmış, meydanmış, apartman dairesiymiş, bodrum katlarda izbelikmiş aldırmadan elini dostlarına uzatmış bir gezgin…” betimlemesini hak eden, emeğe saygıyı yücelten Üstün Akmen; Onur Ödülü ile yad edilecek.

FESTİVAL AÇILIŞI

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için VAKIF tarafından düzenlenen Festival’in açılış  yürüyüşü ; 4 ARALIK 2015 CUMA / Saat 16.00’da Kıbrıs Şehitleri Caddesi –Gündoğdu Meydanı’ nda sokak etkinliği ile bir şölen şeklinde gerçekleştirilecek.

Aynı gün İZMİR DEVLET TİYATROSU KONAK SAHNESİ’ nde yapılacak festival salon açılışında ise ödüller dağıtılacak ve  İzmir Büyükşehir, Konak, Buca, Karabağlar, Gaziemir, Güzelbahçe, Balçova Belediyeleri başta olmak üzere; DİSK, TMMOB, Devlet Tiyatroları, SABANCI Kültür Merkezi, TEPEKULE Kongre ve Sergi Merkezi, EBRULİ Turizm, PINAR Süt, DRC Elektrik ile  KONAK KENT KONSEYİ ‘ne, NTV Radyo ve Birgün Gazetelerine DESTEKLERİ nedeniyle teşekkür edilecek.

Açılış Töreninde; bu yıl ilki düzenlenen ÖZGÜRLÜK temalı KISA TİYATRO OYUNU YAZMA YARIŞMASI kazananları  da açıklanacaktır.

FESTİVAL OYUNLARI 

TAKSAV 4. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali ‘nde sergilenecek oyunlardan bazıları şöyle:

  • TİYATRO KEYFİKemal Başar Yönetiminde,  Nilüfer Açıkalın’ın oynayacağı “CAHİDE MÜZİKALİCahide Sonku’ nun yaşamının anlatıldığı oyunda ; “farklı”, öteki”, “kadın” yalnızlaştırılmasının dramı vurgulanıyor.           6 Aralık saat:20.00’de TMMOB Tepekule Anadolu Salonu’
  • İngiltere’de 10 Sezonu aşkındır kapalı gişe oynayan  “SHAKESPEARE’İN BÜTÜN ESERLERİ” oyununu TİYATRO KEYFİ, Türkiye’de sahnelere taşıyor. Üç oyuncusu da bu eserle , “Yılın En İyi Genç Oyuncuları” seçilmiş olan oyun, interaktif bir komedi. 11 Aralık Sabancı KM’
  • İKİNCİ KAT GÖSTERİ SANATLARI TİYATROSU/ “P*RK” oyunuyla ;  adaletin olmadığı bir ülkede, bir parkta filizlenen umudu tartışacak.. 12 Aralık’ta Sabancı KM’
  • BAB-I TİYATRO’nun  oyunu  “Varolmayan Ayşe’nin Muhteşem Maceraları”, deneysel bir komedi. Oyunda; şarkıcı olmak isteyen sıradan bir kadının hayalleri, açmazları, yakın çevresi ve klişelerle  mücadelesi;  ironik, ritmik bir dil ve sembolik beden kullanımıyla sunuluyor.   7 Aralık Selahattin    Akçiçek KM. saat 15.00’
  • HAREKET ATÖLYESİ TOPLULUĞU, “KÜL-KADIN” oyunuyla yeni bir “masal “     yazıyor. Hafızalarımızdaki “ Kül Kedisi” ile ilgili imgeleri  “hareket tiyatrosu” olanaklarıyla izliyoruz. Zeynep Günsür Yüceil Yönetmen ve Ece Ulutan, “Hareket Yönetimi”ni gerçekleştiriyor. 6 Aralık Selahattin Akçiçek KM. saat 15.00’te.

FESTİVAL ATÖLYE-PANEL-İMZA ve SÖYLEŞİLERİ

     – KEMAL BAŞAR OYUNCULUK ATÖLYESİ ( 5 Aralık saat:15.00 Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi)

– NİLÜFER AÇIKALIN İMZA-SÖYLEŞİSİ (5 Aralık saat:14.00 Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi)

– SÖYLEŞİ  “MEDYA-TİYATRO-ÖZGÜRLÜK” (7Aralık saat:15.00 Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi) Sanat Eleştirmeni Yaşam KAYA Kolaylaştırıcı’lığında; Gazeteciler  Zafer DİPER, Ece SARUHAN, Ahmet YEŞİLTEPE’nin katılımlarıyla.

 SEDEF ECER TİYATRO ve TRANSMEDYA ATÖLYESİ (4- 9 Aralık )  “Sosyal Medya “ konulu Atölye çalışması Türkiye’de bir “İLK”i deneyecek. Tüketim toplumunun “hız”ına uygun  “Mecralar Arası Hikaye Anlatımı” projesi; Fransa’da yaşayan Yazar-Yönetmen-Oyuncu Sedef ECER’ in yönetiminde gerçekleştirilecek. Festival sürecinde oluşturulacak oyun; 9 Aralık’ta sahne alırken web’de de “internet tiyatrosu” olarak yaşamaya devam edecek…

– FORUM TİYATRODA SOKAK ve ÖZGÜRLÜK” ( Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi) Tiyatro Sanatçısı Orhan ALKAYA ve Orçun MASATÇI,’nın da aralarında olduğu sanatçıların katılımlarıyla 12 Aralık saat 15.00’de Türkan Saylan KM’de gerçekleştirilecek.

FESTİVAL OYUNLARININ BİLETLERİ BİLETİX’DE !

Festival oyunlarının bazıları sosyal sorumluluk projesi kapsamında ücretsiz olarak oynanacakken, diğerleri de 10-35 TL arasında değişen fiyatlarla BİLETİX’ den temin edilebilecektir.

Oyunlarla ilgili detaylı bilgilere http.www.izmirtiyatrofestivali.org adresinden ulaşılabilir.