2017 – 6. Festival Basın Bülteni

2017 – 6. Festival Basın Bülteni

24 Kasım 2017

ULUSLARARASI İZMİR TİYATRO FESTİVALİ İLE 6. KEZ BİR ARADAYIZ…

TAKSAV 6.ULUSLARARASI İZMİR TİYATRO FESTİVALİ 8-18 ARALIK ‘TA 

Festivalin bu yıl teması “CESARET”…

Festival Ödülleri Yılmaz ÖĞÜT,  Ayşe Emel Mesci ve Süreyya KARACABEY’e verilecek.

TAKSAV, 6. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali 8 aralık tarihinde başlayacak 10 gün devam edecektir.  Türkiye’den ve yurtdışından çeşitli oyun, performans ve yan  etkinliklerden oluşan programla tiyatroseverlerle buluşacak olan Festivalin bu yıl ki teması “CESARET”…

Festival 5’i yurt dışından, 32si Türkiye’den toplam 37 oyun, atölye ve söyleşiye 13 farklı mekânda ev sahipliği yapacak.   Festival’de 1 yerli yapımın da prömiyeri gerçekleşirken, İspanyolca, Gürcüce ve Kürtçe oyunlar üst yazı ile sunulacaktır.

 

 Geçen 5 yıl %80’in üstünde doluluk ortalamasıyla İzmir’in tiyatro salonlarını hareketlendiren Festival’e, bu yıl da yine 150’ye yakın yerli ve yabancı oyun başvurusu oldu. Oyunlar, festivalin “CESARET” temasıyla uyumu, teknik ya da sunum anlamında taşıdığı deneysellik, görsel sunum ve sahne uygunlukları gibi açılardan değerlendirildi. Yapılan ilk eleme sonrasında 45 yerli, 8 yabancı toplam 53 oyunun belirlendi. 2. Değerlendirmede oyun sayısı 4’ü yabancı olmak üzere toplam 33’e indirildi. Festival oyunlarını belirlerken, Tiyatronun en geniş unsurlarını “CESARET” temasında buluşturacak bir zemin oluşturulmasına özen gösteren “Oyuncu, Eğitmen Gürol Tonbul, Sanat Eleştirmeni Yaşam Kaya, Eğitmen Polat İnangül ve Oyuncu Deniz Taylan Tombul’a  tüm diğer Festival ekibi gibi gönüllü olarak verdikleri emeklerinden dolayı teşekkür ederiz.

  1. İzmir Tiyatro Festivali’nin Ödülleri, bu yıl da tiyatronun önemli isimlerine veriliyor.Festivalin Emek Ödülü20 yılı aşkın süredir yalnızca tiyatro eserleri yayıncılığı yapan Mitos-Boyut Yayınları kurucusu  Yılmaz ÖĞÜT’e, Onur Ödülü 1966 yılından bu yana yurt içi, yurt dışında,  tiyatro ve sinemada sahne önü yada rejide yer alan eğitimci, Sanatçı Ayşe Emel Mesci’ye, Festival teması olan CESARET Ödülü ise “Gündelik Hayata Direnmek” kitabının yazarı Doçent Süreyya KARACABEY Hoca’ya verilmesi kararlaştırıldı.

Festivalin yabancı konuk oyunları Fransa, İspanya ve iki ayrı grupla Gürcistan olarak belirlendi. Fransa’dan katılacak olan Mattatoio Sospeso  tiyatrosu sözsüz oyunlarıyla eski bir Chagall sahnesinde aşk ve hayaller arasında uçacaklar. Oyun Tepekule’de sirk, kukla, fiziksel tiyatro ve hava danslarıyla  İzmirlilerin “BAŞINI DÖNDÜRECEK”.  

İspanyol Javier Bañas Gómez tiyatrosunun Yirmibeş adlı oyunu sinematografik bir atmosferde oynanan  uzlaşmaz, şiirsel ve komik bir metne sahip. Oyun üst yazı eşliğinde oynanacak.

Gürcistan’dan bu yıl 2 ayrı tiyatro Festivale konuk oluyor. Experimental  Tiyatro’nun Sözleşme adlı oyununda kaçışı kamusal bir tuvalette yaşamakta bulan Hugo’ya eşlik edeceğiz.

Yine diğer bir Gürcistan ekibi Festivale kukla oyunu ile katılıyor. Batum Kukla ve Gençlik Tiyatrosu “Rengarenk Sislerin Sahili” gösterisi ile 7’den 70’e İzmir’lilerle birlikte olacak.

B Planı Festival’e iki ödüllü oyunu “İstila” ile katılırken, Bambu Tiyatro’da ödüllü Yastık Adam ile Festival’de olacak. Semaver Kumpanya, Çolpan İlhan ve Sadri Alışık Tiyatrosu, Sarı Sandalye, Asmalı Sahne, Uygurlar, Atölye Tiyatrosu, CEF tiyatro, Akademi 35.5, Tatavla, Tiyatro Yan Etki, Ak’la Kara Festival’e İstanbul’dan katılacak tiyatrolar olacak. İstanbul Tabip Odası, hukuksuzluğa karşı hekim ve akademisyenlerden oluşan kadrosuyla sahneliyor olduğu Orhan Alkaya’nın yönettiği “Timsah” adlı okuma tiyatrosu da Festival’de yer alacak.  

Bolu, Denizli, Diyarbakır, Manisa ve Alanya temsilcileri Festival sahnelerinde yer bulurken, Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Deneysel Tiyatro Komünü, Düş Zamanı Masalları, ESA, EÜTT, İsimsiz Sahne, İzmir Performans Sahnesi ve Kibele ile İzmir Devlet Tiyatrosu da Festivalde İzmir’i temsil edecek olan  tiyatrolar olacak.

Festival kapsamında 10 gün boyunca İzmir deki farklı mekânlarda sahnelecek bu oyunların yanı sıra;  tiyatroseverler,  tiyatrocular ve öğrencilerin yararlanacağı ücretsiz söyleşi ve atölye çalışmaları ile Kısa Oyun Yarışması da gerçekleştirilecek.

Atölyelerden ilki 30 yıldır Hollanda’da Tiyatro yönetmenliği ve oyunculuğu yapan Celil TOKSÖZ tarafından verilecek. Son zamanların yaygın bir oyunculuk seçeneği olan Hikaye Anlatımı başlıklı atölyede kişi kalıplarının kendi yarattığı bir hikayenin içinde, kendini güvende hissettiği bir karakteri canlandırıyor.

Performans Tasarımı ve Kontak Doğaçlama Atölyesi ise Serenay OĞUZ tarafından verilecektir. Çağdaş dans tekniğinden uyarlanan atölye yer seviyesinde başlar ve yüksek enerjili akrobatik formlara dönüşür.

Vecdi Sayar ve Orhan Alkaya’nın katıldıkları “Direnen Sanat” söyleşisi de 11 aralık günü Türkan Saylan KM’de gerçekleşecek.  

Bu yan etkinliklerle birlikte festivalimizin izleyicilerimizi ve tiyatronun geleceğini inşa edecek olan genç oyuncuları, yönetmenleri, dramaturgları daha farklı boyutlarda da beslemesini umuyoruz.

Festival etkinlikleri on gün boyunca her yıl olduğu gibi şehrin her tarafındaki 13 farklı mekâna yayılacak. Festival Karşıyaka Suat Taşer sahnesi, Karşı Sahne, Narlıdere AKM, Güzelyalı KM, Selahattin Akçiçek KM, Buca Eğitim Fak.Sahnesi,  Bornova Sevda Şener Sahnesi, Seferihisar Akm, Karabağlar Halk Eğitim sahneleri ile Türkan Saylan KM ve  İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, İzmir Sanat, Tepekule  gibi kentin farklı mekânlarında seyirciyle buluşacak.

Vakfımızın ilk gününden bu yana her faaliyetimizde, çalışmamızda bizlerle olan TMMOB; KESK ve DİSK’e öncelikle teşekkür ediyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Konak Kent Konseyi, Bayraklı Belediyesi, Karabağlar Belediyesi,  Buca Belediyesi, Seferihisar Belediyesi ile Pınar ve Hilton destekçilerimiz arasında yer alıyor. Karşıyaka ve Narlıdere Belediyeleri veTepekule de salonlarını Festivale açarak bizlerle oluyor. İzmir Devlet Tiyatrosu desteğini ilk Festivalden buyana sürdürüyor. Hepsine içten teşekkürlerimizi sunuyoruz .

Festival programına ve sergilenecek oyunların bilgilerine www. izmirtiyatrofest.org adresinden ulaşılabiliyor.

 

FESTİVAL BİLETLERİ

Oyunların üçte biri ücretsiz, üçte biri öğrencilere 10 lira, büyüklere 20 liradır. 10,- tl ila 40 ,- tl arasında değişen Festivali biletleri  http://www.biletiva.com adresinden yada hafta içi hergün 11.00–18.00 saatleri arasında TAKSAV İZMİR’den  (Pazar günleri kapalıdır), davetiyelere de ilgili belediyelerden alınabilecektir.