7. Festival Basın Bülteni

30 Kasım 2017
ULUSLARARASI İZMİR TİYATRO FESTİVALİ İLE 7. KEZ BİR ARADAYIZ…
TAKSAV 7.ULUSLARARASI İZMİR TİYATRO FESTİVALİ 7-17 ARALIK ‘TA
Festivalin bu yıl teması “YAŞAMAK”…
TAKSAV, Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nin 7.si 7-17 aralık tarihleri arasında gerçekleştirecek. Festivalin bu yıl ki teması “YAŞAMAK”…
Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin VAKIF (TAKSAV) “tiyatrolar kenti” olarak bilinen, tiyatronun yaşayıp, yaşatıldığı kentimiz İzmir’de, 2012’de başlayan tiyatro festivali yolculuğu sürüyor.
Tüm engelleme çabaları ve zorluklara karşın 23 yıldır Ankara’da, son yedi yıldır da İzmir’de TAKSAV olarak Uluslararası Tiyatro Festivali çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz.
Festivalimiz 2012’de İzmir’e, tiyato sevenlere, tiyatro yapanlara “Merhaba” diyerek yola çıktı. 2013’te “İtiraz”la gezindi sahnelerde. 2014’te, “Dayanışma”ydı temamız, 2015’te, “Özgürlük…”, sonra “…Roma mitolojisinde son tanrıça Spes’in adı olan ‘Umut’u belirledik tema olarak. “…Özgür, aydınlık ve daha güzel bir ülke için umudu diri tutanlar: Birlikte Tiyatroya, Festival’e!” dedik. 5. Festivalimizde. Geçen yıl “Cesaret”lendik, artık 6 yaşındaydık. Bu yıl ise temamız daha kapsamlı, daha içerikli dolayısıyla da “Yaşamak” oldu.
Bildiğimiz evrende yaşadığının kendisi de farkında olan tek canlıyız. Yaşadığımızı biliyoruz, dolayısıyla ölümlü olduğumuzu da! Ne büyük bir sorumluluk, değil mi? Sorumluluğumuz ” yaşamanın ne demek olduğuyla ilgili değil”. Önemli olan anlamlı bir hayatı nasıl yaşayacağımız olsa gerek. Bu yıl TAKSAV İzmir 7. si düzenlenen Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali, yaşıyor olmayı bilmenin sorumluluğunu yüklenenlerce örgütlendi. Oyunlar boyunca yaşamak üzerine birlikte düşünelim, birlikte üretelim, birlikte yaratalım istiyoruz. Bizi bir arada özgürleştirecek oyunlara çağırıyoruz sizi. Haydi sahneyle, seyirciyi birlikte yaşatmaya diyoruz.
TAKSAV (Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf) İzmir Temsilciliği tarafından yapılan; geçtiğimiz 6 yılda % 80’in üstünde doluluk ortalamasıyla İzmir’in tiyatro salonlarını hareketlendiren Festival’e, bu yıl da yine 150’ye yakın yerli ve yabancı oyun başvurusu oldu. Oyunlar, Prof.Dr. Selda Kulluk Yerdelen, Zeynep Altıok, Yaşam Kaya, Polat İnangül ve Deniz Taylan Tonbul ile Vakıf Temsilcisi Mesut Güngör’den oluşan Seçici Kurul tarafından Festivalin “YAŞAMAK” temasıyla uyumu, teknik ya da sunum anlamında taşıdığı deneysellik, görsel sunum ve sahne uygunlukları gibi açılardan değerlendirildi. Yapılan ilk eleme sonrasında 31 yerli, 6 yabancı toplam 37 oyunun belirlendi. Yapılan görüşmelerden sonra oyun sayısının 3’ü yabancı olmak üzere toplam 27’ye indirildi.
Değerlendirmelerde, özel tiyatrolardan amatör topluluklara, üniversite topluluklarından, çocuk oyununa ve deneysel arayışlara kadar, tiyatronun en geniş yelpazesinin renklerinin “YAŞAMAK” temasında buluşturacak bir zemin oluşturulmasına özen gösterildi.
Festivalin yabancı konukları İran, Yunanistan ve Gürcistan oldu.
Açılış Töreni’nde yıllarını tiyatroya adamış ve emek vermiş değerli hocamız Prof.Dr. Özdemir Nutku’ya Emek Ödülü, yılların sanatçısı Nevra Serezli’ye Onur Ödülü, TAKSAV’a ve İzmir Tiyatro festivaline emek vermiş arkadaşımız Arslan Yalçın’ın da anılacağı gecenin Özel Ödülü, bu yılın temasına uygun olarak “Yaşamak Ödülü”; yıllardır tüm baskı ve yasaklamalara karşın yılmadan, tiyatrolarını yaşatan; İzmir Halk Tiyatrosu’na verilecektir.
Festivalde Canan KESEBİR’in “Grotowski Kaynaklı Fiziksel Çalışma Atölyesi” ile İnci KALKAN ‘ın Dramatik “Yazarlık Temel Eğitim Atölyesi “ ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir.

Festival’in bir diğer etkinliği SANATTA KÜLTÜRLERARASI ETKİLEŞİM Paneli’dir. Prof.Dr. Özdemir NUTKU, Doç.Dr. Selen Korad BİRKİYE, Yaşam KAYA ve Zeynep ALTIOK’un katılacağı panel 8 aralık cumartesi günü Kültürpark İzmir Sanat Merkezinde olacaktır.
Festival etkinliklerinden Kısa Oyun Yarışması’nın bu yıl dördüncüsü düzenlendi. Orhan Alkaya, Ahmet Büke, Mesut Güngör, Devrim Pınar Gürbüzoğlu, Polat İnangül, Yaşam Kaya ve Kadir Yüksel oluşan Seçici Kurul yarışma sonuçlarını her yıl olduğu gibi açılış gecesi açıklayacak.
Festival kapsamında 10 gün boyunca İzmir deki farklı alanlarda sahnelecek etkinlikleri içeren Festival programı ve sergilenecek oyunlarla, salonların bilgilerine www. izmirtiyatrofest.org adresinden ulaşılabilecektir.
7. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nin açılışı, 7 Aralık Cuma günü Sokak Açılışı ile başlayacak, Festival Galası da aynı akşam Mimarlık Merkezi’nde olacak.
FESTİVALİN DESTEKÇİLERİ
Festivalimizin gösterileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Karabağlar Belediyesi, Buca Belediyesi, Narlıdere Belediyesi, Seferihisar Belediyesi, Bergama Belediyesi ve Gaziemir Belediyeleri ile Ebruli ve Pınar’ın destekleri ile gerçekleştiriliyor. Her zaman olduğu gibi KESK, DİSK ve TMMOB Festivalimizin yanında. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

FESTİVAL BİLETLERİ
Festival oyunlarının bilet fiyatları 15,- tl ila 40,- tl arasında değişirken, bazı oyunlar da davetiyeli olacak. 7. Uluslar arası İzmir Tiyatro Festivali biletlerine Online olarak http://www.biletiva.com adresinden yada hafta içi hergün 11.00–18.00 saatleri arasında TAKSAV’dan ulaşılabilecek.