Manifesto 2014

Manifesto 2014

TAKSAV İZMİR 

3. ULUSLARARASI TİYATRO FESTİVALİ

TEMA: DAYANIŞMA

Sanat; kültüre katkıda bulunan, bireyi ve toplumu çağdaş bir dünyaya yönlendiren,  özgür bir toplum var etmenin vazgeçilmez unsurudur.

Yeni anlayışlar, çağdaş düşünceler, topluma en güçlü ve kalıcı biçimde sanat yolu ile ulaşır. Dünyayı anlamlandıran ve yaşanır kılan sanat, insanlık tarihinin kıyımları, ölümleri karşısında vicdanın ve özgürlüğün sesi olmuştur, olacaktır. Özü itibarıyla muhalif olan sanat, sanatçı; gördüğü her yanlışı, her ortamda paylaşır, hiç bir durumda, iktidar ya da egemen güçlerin güdümünde olmaz.  Sanat;  hayal gücünün tüm sınırlarını zorlayacak şekilde serbest olmayı, özgürce düşünebilmeyi,  önceden kabul edilmiş kuralları yıkmayı gerektirir.

 “Başka bir dünya mümkün” şiarının ete kemiğe bürünmüş hali, “umudun” diğer adı,  olan sanat;  bugün yakın ve uzak tarihimizin hiçbir döneminde görülmedik ölçüde sansür ve oto sansür tehdidi altında. Yalan, tehdit, şantaj, talan, vurgun, toplumsal ahlakı kemirirken, sanat eserlerinin yasaklanmasına, sanat kurumlarının yıkılıp, parçalanmasına;  sanat insanlarının hayal güçlerinin, yaratma özgürlüklerinin yok edilme çabalarına şahitlik ediyoruz.

Kuruluş amacı, “toplumsal, kültürel yaşamın gelişimine bilimsel, özgürlükçü ve demokratik bir anlayışla katkıda bulunmak, yaratıcı ve araştırıcı düşüncelerin gelişimine yardımcı olmak” olan TAKSAV’ın  (Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf) 18 yıldır Ankara’da gerçekleştirdiği Tiyatro Festivali deneyimini, bu yıl 3. kez İzmir’e taşıyoruz. Yıllara dayanan Ankara deneyiminden süzülenleri, İzmir’in yerel değerleri ile bir potada eriterek Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’ni bu yıl “DAYANIŞMA “ temasıyla  gerçekleştiriyoruz.

 

Antik Romalıların 16 bin kişilik açık hava tiyatrosu inşa ettiği, büyük yazar Victor Hugo’nun onu hiç görmeden adına şiir yazıp bir “prenses”e benzettiği; farklı kültürlerin, yaşam tarzlarının, inançların binlerce yıldır bir arada barış içinde, dayanışmayla yaşadığı tiyatro tarihimizin öncü kenti İzmir,  bugün genç tiyatrocularıyla sokak tiyatrosundan, salon tiyatrosuna, oradan da deneysel tiyatroya kadar heyecan dolu çalışmalara yeniden sahne olma arayışı içindedir. Bu çabalarla özel tiyatrolardan, amatör topluluklara, doğaçlama tiyatrodan, okul topluluklarına kadar yelpazenin çeşitli renkleri tiyatroyu İzmir’de yeniden yaşamın bir parçası haline getirmeye çalışıyor.

Yeni anlayışlar, çağdaş düşünceler topluma en güçlü ve kalıcı biçimde sanat yoluyla ulaşmakta. Şenlikler, festivaller yüzyıllardır toplumun çeşitli kesimlerini bir araya getiren yaşam, paylaşım ve dayanışma alanlarıdır. Bu açıdan bakıldığında festivaller her bakımdan toplumun canlanmasının ve olağan yaşam içinde pek yaşamaya alışkın olmadığımız coşku ve dayanışma duygularını harekete geçirebilecek gücün kaynağı olmuştur.

5-15 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Festival’imizin başvurular  14 Ağustos 2014 tarihine kadar kabul edilecektir. Festival süresince sanatçı ve sanatseverlerle sanatın değerini, gücünü  duyumsayacak, önemini birlikte soluyacağız. Festivalimiz, sanatın ve sanatçının üzerindeki her türlü baskı ve sınırlamanın ortadan kaldırmaya yönelik bir dayanışma aracı olmayı hedefleyecek..