2016 – 5. Festival Basın Bülteni

2016 – 5. Festival Basın Bülteni

ULUSLARARASI İZMİR TİYATRO FESTİVALİ

5. KEZ PERDE AÇIYOR…

TAKSAV 5.ULUSLARARASI İZMİR TİYATRO FESTİVALİ 2-12 ARALIK ‘TA

FESTİVALİN TEMASI UMUT…

TAKSAV, Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nin 5.incisi 2-12 Aralık 2016 tarihleri arasında gerçekleştirecek. Festivalin bu yıl ki teması “UMUT”…

TAKSAV (Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf) İzmir Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada ; geçtiğimiz 4 yılda %85’in üstünde doluluk ortalamasıyla salonları ve sokakları hareketlendiren festival’e, bu yıl 150’nin üzerinde oyun başvurusunun olduğu, oyunların, festivalin “UMUT” temasıyla uyumu, teknik ya da sunum anlamında taşıdığı deneysellik, görsel sunum ve sahne uygunlukları vb. açılardan değerlendirildiği belirtildi. Yapılan ilk eleme sonrasında 55’i yerli, 8’i yabancı toplam 63 oyunun belirlendiği, festival için yapılan görüşmelerden sonra oyun sayısının 5’i yabancı olmak üzere toplam 35’e indirildiği ifade edildi.

Değerlendirmelerde, şehir tiyatrolarından üniversite topluluklarına, özel tiyatrolardan amatör topluluklara, çocuk oyunlarından performanslara ve deneysel arayışlara kadar, tiyatronun geniş yelpazesinin renklerini buluşturacak bir zemin oluşturulduğuna dikkat çekildi.

Festivalin yabancı konukları Romanya, İsviçre, Gürcistan, Almanya ve Kıbrıs olarak belirlendi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Umut’ temalı kısa oyun yarışmasının sonuçları, seçici kuruluun 16 Kasım Perşembe günü yaptığı değerlendirme toplantısı sonrası açıklandı.

Orhan Alkaya, Mesut Güngör, Devrim Pınar Gürbüzoğlu, Yaşam Kaya ve Gürol Tombul’dan oluşan seçici kurul, yarışmaya katılan 16 oyun arasında ‘En İyi Oyun’ dalında ödüle değer oyun bulamadı. Ancak;

  • Özer Önder’in yazdığı ‘İki Adam Bir Halat’ adlı oyun yeni bir oyun dili arayışı nedeniyle ‘Jüri Özel Ödülü’ne
  • Göktuğ Ülkar’ın yazdığı ‘Sıradan Bir Günde Umut Eder Gibi’ adlı oyun da övgüye değer bulunduğu da açıklandı.

Festival kapsamında 10 gün boyunca İzmir deki farklı mekânlarda sahnelecek 40’a yakın gösterinin yanı sıra, ünlü konukların ve uzmanların katılacağı ücretsiz söyleşi ve gösteriler gerçekleştirilecek.

 

 

Festival programına ve sergilenecek oyunların bilgilerine www. izmirtiyatrofest.org adresinden ulaşılabilecek.

  1. TAKSAV Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nin açılışı, 2 Aralık Cuma günü Kıbrıs Şehitleri Caddesinde Festival yürüyüşü ile başlayacak.

Açılış Töreni’nde yıllarını tiyatroya adamış ve emek vermiş değerli sanatçımıza; Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali Onur ve Emek Ödülleri verilecek.

Festival etkinlikleri on gün boyunca şehrin 17 değişik mekânına yayılacak.

FESTİVALİN DESTEKÇİLERİ

 

Festivalin gösterileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Karabağlar Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Buca Belediyesi, Gaziemir Belediyesi ve İzmir Devlet Tiyatrosu işbirliği ile gerçekleştiriliyor.

FESTİVAL BİLETLERİ

  1. Uluslar arası İzmir Tiyatro Festivali biletleri Kasıma ayı başı itibariyle satışa sunulacaktır. Sanatseverler biletlerini:
  • Festival biletleri online olarak http://www.biletiva.comadresinden veya
  • Hafta içi hergün 11.00–18.00 saatleri arasında TAKSAV’dan (Pazar günleri kapalıdır) alınabilecek.

Bilet alımlarında kredi kartı da geçerli olacak.