Kim Korkar Öğrenmekten

Kim Korkar Öğrenmekten

TAKSAV İZMİR TEMSİLCİLİĞİ TARAFINDAN DÜZENLENECEK OLAN ATÖLYELERİMİZ HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ AŞAĞIDA YER ALMAKTADIR. 

Etkinliğimiz 2.3.4.5. Sınıf öğrencileri içindir ve ücretsizdir.

Kayıtlarımız kontenjan ile sınırlıdır ve kayıt formu doldurulması gerekmektedir

Ayrıntılı bilgi için taksavizmir@gmail.com ve 0554 999 98 94

KAYIT FORMU İÇİN TIKLAYINIZ.

_____________________________________________________ 

“Oysa acemilik. Efendimiz acemilik bizim. Bir taş alacaksınız. Yontmaya başlayacaksınız. Şekillenmeye yüz tutmuşken atacaksınız elinizden. Bir başka taş, bir başka daha. Sonunda bir yığın yarım yamalak biçimler bırakacaksınız. Belki başkalar ı sever tamamlar. Ama her taşa sarılırken gücünüz, aşkınız, korkunuz yenidir, tazedir. Başaramamak kaygısının zevkiyle çalışacaksınız. Gelin böyle yapın demiyorum. Durduğum yerde kalmaktan korkuyorum.”(T.Uyar)

Dünyada eğitim sistemlerinin ve onun en önemli unsurlarından biri olan okulun yoğun olarak sorgulandığı bir dönemden geçiyoruz. Ülkelerinde yaşayanları “çağın gereklerine” uygun bir şekilde eğitmeyi hedefleyen yönetimler sürekli bir arayış içinde. Yönetimlerle birlikte ebeveynler ve eğitimciler aynı arayışın bir di ğer parçasını oluşturuyor.

Bizim ülkemizde de durum çok farklı değil. Geçmişten günümüze Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemindeki değişiklikler üzerine çalışıyor. Eğitimsel süreçlerde atılım, yenilik, değişim, reform vb. kavramlarla çıkılan yolların sonu hep çıkmazlara varıyor. Gerici, ticari politikalarla öğrenciler yaz – boz tahtasına çevriliyor. Son 16 yılda gerçekleştirilen 15 farklı sistem değişikliği ile 4+4+4, ÖSS, LGS, OKS, SBS, YGS, LYS, TEOG vb‟i karma eğitime vurulan darbe ile artık sona yaklaşıldı.

Eğitimde; eleştirel düşünme, akıl yürütme, sorgulama becerileri kazandırma hedefinden uzaklaştıkça, demokrasi kültürü de giderek zayıfladı. Nitelikli eğitime ulaşma hakkı piyasanın vahşi kuralları karşısında giderek yok oldu. Eğitim öğr etim

programlarının içeriğinin son kontrolünün Din İşleri Genel Müdürlüğüne bırakılmasıyla, bilimsel -laik eğitimin önü tamamen tıkandı.

Bu belirlemelerden yola çıkarak, TAKSAV İzmir olarak olanaklarımızı ve birikimlerimizi birleştirerek, çocukların gelece ğinin karartılmasına karşı “KİM KORKAR ÖĞRENMEKTEN” adlı bir programla yola çıkıyoruz.

Şimdi diyeceksiniz ki; “Böylece ancak bir azınlığa seslenmiş olacaksınız.”

Hayır efendim! İşin bu anlamda olumsuz yönleri bizi ilgilendirmiyor. Tembel kalabalığın keyfine uymak istemiyoruz. Biliyoruz ki; sorun yalnızca bir eğitim sorunu değildir, sorun bir üretim ve yaşama sorunudur.

TAKSAV KİM KORKAR ÖĞRENMEKTEN” Programı‟nın amacı;

  1. Bilgiyi üreterek öğrenen, öğrenme sürecinde kendisini ifade edebilen,
  2. Mevcut sistemin dayattığı bireycilik yerine; toplumcu, dayanışmacı, sosyal birey olmayı birlikte deneyimleyerek kazanan çocuklar, gençler için yeni arayışlar olacak…
  3. Bilginin alınıp, satılır bir ürün haline getirilmesine karşı, bilgiye erişimin kolaylaştı rılması, bilginin kamusallaşmasını fikrinin gelişmesine hizmet eden bir anlayışı yerleştirmek olacak…
  4. Sınava dayalı bir öğrenim sürecinin gerilimlerinden mümkün olduğunca uzak, eğlenerek, üreterek ve dayanışarak öğrenilecek bir yöntemin uygulanması olacak.
  5. Her gün daha fazla yok olan ve bozulan doğanın tahribatına karşı ekolojik bir bakış açısı oluşturmaya uğraş vereceğiz.
  6. Anne-baba, eğitimci ve çocuklarla var olan eğitim sistemi ve alternatiflerine dair farkındalık yaratmak için atölye çalışmaları yapacağız.

“TAKSAV KİM KORKAR ÖĞRENMEKTEN” Programı Bileşenleri; – Öğrenciler, – Velileri ve Veli Örgütlenmeleri (Dernekler, Okul Aile Birlikleri vb‟i), – Eğitimciler ve Eğitim Sendikaları, – Bilimsel ve Teknik Meslek Örgütlenmeleri, Odalar, Üniversiteler, Mezun Dernekleri ve – Gönüllü katılımcılar olacak.

Bu bileşenlerin konuyla ilgili temsilcileri, işin yaşama geçirilmesi, sürekli kılınması ve yaygınlaştırılması için TAKSAV İZMİR koordinasyonunda bir araya gelerek, ekteki başlangıç programının yaşama geçmesi, geliştirilmesi ve ihtiyaçların ortaklaşa teminini sağlayacaklardır. Nasıl mı? Öncelikle dayanışma ile. Bu nedenle Üretebilmekten gelen gücümüzü aramayı elimizden bırakmayalım. Tüketmenin ve yabancılaşmanın tahakkümüne izin vermeyelim.

Çocuk Felsefesi Atölyesi 16 Şubat 2019

Felsefe bilgi ve bilimin tüm alanlarına bir bütün olarak bakabilmeyi ve onların doğrularını ya da değerlerini eleştirmeyi

öğretendir. Eleştirel ve yaratıcı düşünmeye isteklendirir. Sorgulatır, düşündürür ve yeni fikirler, kavramlara kapı açar. Bu atölyede çocukları için felsefeye giriş yapılacaktır.

Astronomi ve Uzay Atölyesi 23 Şubat 2019

Büyük Patlama teorisiyle açıklanan 13.8 milyar yıl önce aşırı yoğun ve sıcak bir noktadan genişleyerek büyüyen evrenin

oluşumunu ve dokusunu; tüm gök cisimlerini ve aralarındaki etkileşimi; içinde bulunduğumuz sistemi, gezegenleri, doğal ve yapay uyduları; Güneş Sistemi ve çevresinin özelliklerini; Samanyolu vd galaksilerin oluşumunu, içerdiği yıldızlar arası maddelerle, karanlık maddeyi; Dünya dışı yaşam araştırmalarındaki gelişmeleri, uzay çalışmaları ve astronotların uzay

yürüyüşlerini; Dünya‟yı, Ay’ı ve evren ile ilgili merak edilen bir çok şey çocuklar a uygun teknolojik olanaklarla açıklanacaktır.

Eğlenceli Matematik 2 Mart 2019

Okullarda özellikle İlköğretim Okullarında, öğrenciler matematik öğrenme sürecinde ve etkinliklerinde çeşitli güçlüklerle karşılaşıyor. Matematik derslerinden ve derslerde yapılan bir takım etkinliklerden hoşlanmıyorlar. Bu durum bir süre sonra matematikten korkma durumuna dönüşmekte. Atölyede ilk olarak matematik korkusunun kaynakları sorgulanacak. Daha sonra da matematiğin dinamik düşünce yapısını tanıtmak için etkin, katılımcı, eğlenceli bir matematik gösterisinin genel formatının nasıl olabileceği gösteriliyor.

Kısa Film Atölyesi 9 Mart 2019

Çocukların sinemaya dair ilgilerini arttırmak, izledikleri filmlere bakışlarını geliştirmek ve bir kısa film deneyimi yaşatmak için gerçekleştirilecek atölyedir.

Nasıl Çalışır Atölyesi 16 Mart 2019

Bu Atölyede, basit makinelerin ve mekanizmaların ardındaki bilimin keşif edildiği ve gerektiğinde çocukların kendi makinelerini yaptığı ve bunların nasıl işlediğini görmesine olanak sağladığı, öğrenmek için eğlenceli bir alan olmayı sağlayacaktır.

Arkeoloji Atölyesi 23 Mart 2019

Eskinin bilgisi demek olan Arkeoloji bir anlamda bilimin atasıdır da. Çocuklar için arkeoloji eğitimi bilimin ve hayatın nasıl kurulduğunu anlatma açısından önemli bir etkiye sahiptir. Örneğin bir fizik kanunu ya da canlı türünü geçmişe gitmeden açıklamak doğru olmaz. Belki de bir çömlek parçası bulunduğu dönemin kültürünü açıklayan tek çıkış noktasıdır. Tüm bunlar düşünüldüğünde çocukların hem eğlendiği hem de aktif olarak katıldığı bir arkeoloji eğitimi „bir taş ın sadece bir taşolmadığının‟ anlaşılması açısından önemli bir etkiye sahiptir.

Evrim Atölyesi 30 Mart 2019

Canlıların zaman içerisinde değiştiği gerçeğini bilimsel olarak açıklayan, içerisinde milyonlarca hipotezi barındıran, insanlık tarihinin gördüğü gelmiş geçmiş en güçlü bilgi bütünlerinden birisi olan Evrim Teorisi sayesinde insanın diğer canlılar arası ndaki yerini anlaşılabilmekte, vücudumuzun parçalarının bugünkü hallerine nasıl geldiğini öğrenebilmekte, insanlığın en uzak geçmişini bile aydınlatabilmekte, canlılar arasındaki eksiksiz bağlantıyı kurabilmekte ve yaşamın en ufak ve en basit başlangıçtan, en harika ve en baş döndürücü ürünlere doğru nasıl kademeli, yumuşak ve yavaş bir şekilde değişebileceğini fark edebilmekteyiz.

Kukla Yapım Atölyesi 6 Nisan 2019

Basit malzemeler ile çocukların kukla yapabileceği, geri dönüşümün eğlenceli hale getirileceği katılımcılara oyun ile eğitimin bir aradalığını hissettirecek atölyedir.

______________________________________________